بازی یه قل دوقل برگرفتهاز همان بازی بسیار محبوب یه قل دوقل است که در جایجای کشور با اسمهای مختلف شناخته میشود. این بازی یک بازی بومی ایرانی است که سالهاست در استانهای مختلف بازی میشود و به اسمهای مختلفی مانند پنجسنگ یا سنگچران شناخته میشود. این بازی محدودیت جنسیت و تعداد ندارد و همه از گروههای ۲ نفره تا حتی ۶ یا ۷ نفره میتوانند این بازی را انجام دهند و برای سنین ۵ سال به بالا مناسب میباشد. راهنمای این بازی روشی را توضیح دادهاست که بیشتر در خراسان رایج بودهاست اما شما میتوانید با هر روشی که در شهر خودتان مرسوم بودهاست بازی کنید. ازجمله فواید این بازی، علاوهبر لذتبردن از رقابتی سالم، میتوان به دستورزی و افزایش چشمگیر کنترل دستها اشاره کرد. در تب روش بازی، شیوه انجام این بازی را توضیح میدهیم.ابزار بازی: ۵ سنگ که کمی بزرگتر از فندق باشد که برای خلاقیت و بازی دو نفره آن را ۱۰ سنگ انتخاب کردهایم. محوطه بازی: فضای بسته نقاط قوتبازی سنتی و نوستالژی
شرح بازی
ابتدا با جفت یا تکآمدن، آغازکننده بازی را مشخص میکنند، به اینگونه که یکی از بازیکنان سنگها را در مشت میگیرد تا دیگری بگوید زوج است یا فرد. این بازی چندین مرحله دارد و بازیکن با اجرای موفق هر مرحله، به مرحله دیگر راه می یابد، ولی اگر در هر مرحله مرتکب اشتباه شود، میبازد و باید بازی را به نفر بعدی واگذار کند.
مراحل بازی
مرحله اول (قل اول)
پنجسنگ را بهگونهای که جدا از هم باشد روی زمین پخش میکنند، آغازکننده بازی یکی از سنگها را برمیدارد و به بالا میاندازد و در فاصله زمانی پایینآمدن سنگ، یکی از سنگهای روی زمین را برمیدارد و با همان دست، سنگ بالا انداخته را که در حال سقوط است میگیرد و به همین شیوه همه سنگها را برمیدارد.
مرحله دوم (دو قل)
۵ سنگ را بهگونهای که دوبهدو قرار بگیرد. بر روی زمین پخش میکند، یکی را برمیدارد و آن را به بالا میاندازد و سنگها را دوتایی از روی زمین برمیدارد.
مرحله سوم (سه قل)
مانند مراحل مذکور است، با این تفاوت که چهار سنگ روی زمین را باید در دو حرکت یکتایی و سهتایی بردارد.
مرحله چهارم
یک سنگ را به هوا میاندازد و چهار سنگ را هم از روی زمین برمیدارد و سنگ معلق در هوا را میگیرد.
مرحله پنجم (قرنک)
یک سنگ را به هوا میاندازد، در حالی که چهارسنگ دیگر در مشت است انگشت سبابه را به زمین میکشد، بعد سنگ را در هوا میگیرد.
مرحله ششم
بازیکن سنگها را پخش میکند یکی را برمیدارد و بالا میاندازد، در فاصله بازگشت، یکی از سنگهای روی زمین را برمیدارد و 1 سنگ در هوا را میگیرد و با یک پرتاب دیگر، سنگی را که از روی زمین برمیدارد با یکی از سنگها عوض میکند و به همین روش، مرحله را با تعویض تمامی سنگها به پایان میرساند.
مرحله هفتم
در این مرحله، بازیکن بعد از ریختن سنگها روی زمین، دست چپ را در یک طرف آنها به شکل عمودی بر زمین میگذارد و دیواری درست میکند. با دست راست یکی را بعد از برداشتن به طرف بالا میاندازد و دوباره میگیرد و در این فاصله باید یکی از سنگها را بردارد و آن سوی دیوار بگذارد و این حرکت را برای تمامی سنگها اجرا کند.
مرحله هشتم
در این مرحله، بازیکن سنگها را یکجا بهطرف بالا میاندازد و در فاصله بازگشت آنها، بهسرعت دستها را به هم میچسباند و با دو کف دست، سنگها را میگیرد. دوباره آنها را در همان حالت با دو دست بهطرف بالا میاندازد و در این فاصله دستها را وارونه میکند و از ناحیه انگشت سبابه به هم میچسباند و آنها را با پشت دستهایش میگیرد و سپس سنگها را به بالا پرتاب میکند و با کف دو دست میگیرد. افتادن حتی یک سنگ موجب باختن است و هر کدام از بازیکنان که این مراحل را بدون اشتباه بگذرانند، برنده بازی معرفی میشوند و اگر در هر مرحله بسوزند، باید بازیکن حریف بازی را ادامه بدهد.
مرحله آخر
مرحله تنبیه است و دو بازیکن روبهروی هم مینشینند؛ بازنده کف دستش را به زمین میچسباند و نفر برنده سنگها را یکییکی با اسامی تنبیهها مانند: «نوازش و برداشتن و عسل از کندو» پشت دست او میچسباند، سپس باید با یک حرکت همه سنگها را به سوی بالا بیندازد و با کف دست بگیرد، اگر توانست همه را بگیرد تنبیهی متوجه او نیست اما اگر سنگها روی زمین بیفتد به تعداد سنگهای افتاده برای او جریمه تعیین میکنند.
دیدگاه خود را بنویسید